Pretraga
Filters

Zdrava juha od mung(o) graha i kelja

Mungo grah, zajedno s mnogim drugim mahunarkama, izvrstan je i jednostavan za pripremu raznih jela. Da bi ga skuhala, jednostavno ga dodaj u kipuću vodu i pusti da se kuha 45 minuta s povremenim miješanjem i kušanjem kako se ne bi prekuhao. Dobro se kombinira s kokosovim mlijekom ili kokosovom rižom i indijskim začinima poput curryja, kumina, korijandera i kurkume.

Iako mungo grah može biti veoma jednostavna i "obična" namirnica ti ga možeš napraviti usporedno s drugim jelom ili ga uklopiti u neki već postojeći recept i tako ga ubaciti na svoj tanjur. Možeš ga napraviti kao curry, ubaciti ga u salatu ili napraviti od njega humus, a mi ti donosimo recept za zdravu juhu od mungo graha i kelja.

Sastojci:

3 žlice maslinovog ulja
40 g nasjeckanog luka
3 češnja nasjeckanog češnjaka
200 grama mungo graha
1,5 litra vode

70 grama nasjeckanog kelja
1 žličica mljevene kurkume
1 žličica mljevenog kumina
1 žlica tostiranog zatim mljevenog korijandera
sol, papar

Priprema: U velikom loncu zagrijte maslinovo ili sezamovo ulje i dodajte luk. Dinstajte 3 minute. Dodajte češnjak i dinstajte još minutu. Dodajte mungo grah, začine, sol i papar, dobro promiješajte da se sjedini. Dodajte vodu, poklopite i kuhajte dok grah ne omekša, otprilike 35 do 40 minuta. Provjerite grah nakon 20 minuta kako biste bili sigurni da ima dovoljno vode. Kad je grah gotov, probajte ga i po potrebi prilagodite količine soli i tekućine. Dodajte kelj i kuhajte još 5 minuta.

Dobar tek!

Napišite osvrt
Tečaj €/kn:   7,53450