Pretraga
Filters

Top 5 - Pet najpopularnijih jela azijske kuhinje

Pitaju me često koja su jela azijske kuhinje najpopularnija ili najpoznatija. Već sam pisao o širokom području bogate kulinarske bašine Azije gdje se spajaju različite kulture i utjecaji pa je teško je izdvojiti tek nekoliko jela.

Azijskom se kuhinjom tipično nazivaju jela karakteristična za istočnu Aziju (Kina, Japan, Koreja) te jugoistok Azije (Tajland, Vijetnam, Malezija, Singapur…), iako postoji cijeli niz jela i namirnica koja su popularna diljem Azije, a vole ih i na Zapadu. Ali ako se želite pohvaliti da znate pripremati azijsku hranu, morate znati pripremiti bar ona jela koja se najčešće nalaze na tanjuru dalekoistočnih stanovnika.

Riblje okruglice

U azijskoj kuhinji riblje okruglice definitivno imaju status najpopularnijeg jela. Serviraju se na štapiću ili kao dio juha, a glavni sastojak je usitnjeno riblje meso u kombinaciji s brašnom i začinima, prvenstveno soli i šećerom. Omjer ribe i brašna ovisi o kvaliteti i tipu ribe s kojom se okruglice pripremaju. Mogu se pripremati kuhanjem, prženjem ili na pari. Riblje okruglice se najčešće kupuju na uličnim štandovima i izuzetno su povoljne, no u nekim dijelovima Azije primjerice u restoranima Hong Konga postoje i ekskluzivnije verzije koje se rade od najkvalitetnije ribe.
Riblje okruglice se najčešće jedu same, a ako želite prilog, serviraju se s rižinim rezancima, rižom ili tofuom.

Proljetne rolice

Mnogi proljetne rolice vežu uz Kinu, no ovo jelo je karakteristično za većinu azijskih zemalja, od Vijetnama i Indonezije do Filipina i Tajvana. Proljetne rolice su, u stvari, prženo zamotano tijesto punjeno različitim mesom i povrćem. S obzirom na zemlju u kojoj se pripremaju, sastojci u proljetnim rolicama mogu biti sirovi, kuhani ili blanširani, a najčešća punjenja su:mljevena svinjetina, mrkva, češnjak, vlasac, shitake gljive. Za više arome ponekad se dodaje i umak od soje.

Curry

Curry prah je začin, namirnica, a ne jelo, ali je toliko tipičan za azijsku kuhinju da ga nalazimo u bezbroj kombinacija diljem kontinenta. Zapravo se radi o mješavini začina koja sadrži korijandar, kumin, kurkumu, i piskavicu. Curry prah u svim vrstama varijacija, aroma i okusa je široko prisutan diljem Azije i obilato se koristi za pripremu curry delicija. Vjerojatno najpoznatije jelo s curryjem je curry piletina i Thai pileći curry popularni i u zapadnoj hemisferi. No, osim piletine curry prahom se mogu oplemeniti i jela od žitarica poput ona s rižom ili kuskusom ili jela od mahunarki. Od mesa, curry se odlično slaže s govedinom ili masnijom ribom poput tune ili lososa. Za novu dimenziju deserta, dodajte ga čokoladnim slasticama.

Dim Sum

Dim Sum se odnosi na male zalogaje ili individualne porcije jela koji se tradicionalno serviraju u posebnim posudama za kuhanje na pari ili na malim tanjurima. Prepoznatljiv je i po karakterističnom načinu serviranja u restoranima gdje se gotova dim sum jela "pokazuju“ po restoranu, a gost iz udobnosti svoga stola odabire jela po želji.
Tradicionalno dim sum uključuje male porcije različitih parenih peciva, okruglica, rižinih rezanaca, povrća pripremljenih na pari, pečenog mesa.

Satay

Azijska verzija kebaba popularna je u istočnoj i jugoistočnoj Aziji. Riječ je o komadićima mariniranog mesa nabodenih na tanke kokosove štapiće koji se peku na roštilju na drveni ugljen i najčešće serviraju s umakom od kikirikija i rižom kuhanom u kokosovom mlijeku.
U Indoneziji i Maleziji se satay najčešće priprema od govedine ili piletine, dok je Tajland poznat po satayu od iznutrica primjerice jetrica ili srca svinje. U Kambodži i Laosu nije neobičan ni satay od žabe ili kukaca.

Sushi

Popularno japansko jelo o kojem smo već pisali, a mnogi ste ih naučili raditi na radionicama u kojima smo i mi sudjelovali, osvojilo je gurmane diljem svijeta, a u Aziji ih susrećemo gotovo svugdje budući da su lanci sushi restorana učinili ovu delikatesu dostupnu širokom broju ljudi. U Aziji se nerijetko iza sushija krije cijela filozofija, iako je za pripremu nužna samo odgovarajuća vrsta riže, alge i umak od soje. Ipak, sushi sadrži i brojne druge sastojke, a najčešće je riječ o sirovoj, dimljenoj ili kratko blanširanoj ribi ili mesu raka, avokadu, sezamu, krastavcima, mladom luku ili raznim drugim vrstama povrća. Obično se poslužuje s umakom, a to su najčešće soja umak, đumbir i wasabi.

Želite li sami pripremiti ova jela, pratite naše recepte u sljedećim objavama.
U slast!

Napišite osvrt
Tečaj €/kn:   7,53450