Pretraga
Filters

Grah Mung(o)

Grah Mung je izrazito zdrava namirnica kojom unosimo mnogo vitamina i minerala te bi ga svakako trebalo uključiti u svoj meni.

Mung grah malena je zelena mahunarka, vrlo pristupačna, čak jeftina. Mung Dal grah je oljuštena verzija, narančaste je boje, nešto je skuplja, ali lakša za probavu.

Ta još nedovoljno poznata namirnica je odrijetlom je iz Indije, a njegovo korištenje je svestrano. Nakon što se proširio u zemljama Azije, zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti i mnoštva hranjivih tvari postao je popularniji, iako i danas mnogo ljudi još uvijek ne zna za tu namirnicu. Zato ćemo danas reći nešto više o njoj jer su podatci zaista impresivni.

Podaci o energetskim vrijednostima

100 grama kuhanog mungo graha, prema bazi podataka o hrani američkog ministarstva poljoprivrede sadrži:

kalorije: 110 kcal
protein: 6 g
ugljikohidrati: 19.5 g
masnoća: 0,3 g
vlakna: 7.60 g
vitamini B2, B3, B5 i B6
ž
Zdravstvene prednosti
Osim vitamina i minerala sadrži i korisne enzima, prenosi Medical News Today.

Istraživanja pokazuju da nekoliko spojeva u mungo grahu pokazuju antioksidacijsku aktivnost. On sadrži mnogo zdravih antioksidanata, uključujući fenolne kiseline, flavonoide, kofeinsku kiselinu i cimetnu kiselinu. Zanimljivo je da klice mungo graha imaju još jači antioksidativni profil i mogu sadržavati čak šest puta više antioksidanata od običnog mungo graha.
Bitno je i antifungalno i antimikrobno djelovanje mungo graha jer dokazano djeluje protiv određenih bakterija između kojih je i Helicobacter pylori bakterija koja uzrokuje čireve na želucu.
Studije sugeriraju da ekstrakti iz zrna mungo graha možda mogu poboljšati simptome upalnih stanja, poput alergija.


Studije na miševima sugeriraju da ekstrakti iz zrna mogu pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi. Nadalje, ispitivanja na životinjama pokazala su da antioksidanti u zrncu mahuna mogu sniziti LDL kolesterol u krvi i zaštititi LDL čestice od interakcije s nestabilnim slobodnim radikalima.
Studije sugeriraju da ekstrakti iz klice mungo graha mogu pomoći snižavanju krvnog tlaka, jer je upravo on dobar izvor kalija, magnezija i vlakana, a upravo su ti hranjivi sastojci povezani s znatno nižim rizikom od visokog krvnog tlaka. Štoviše, analiza osam studija pokazala je da veći unos mahunarki, poput graha, snižava krvni tlak i kod odraslih osoba sa i bez visokog krvnog tlaka.
Istraživanja su pokazala da spojevi u zrnu mungo graha mogu imati antitumorska svojstva. U jednoj korejskoj studiji rezultati su prikazali da konzumiranje palačinki s mungo grahom smanjuje rizik od raka želuca.
Prema Uredu za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja, mahunarke poput mungo graha dio su zdrave prehrane i svakako se trebaju pronaći na tvojem meniju što je prije moguće. Nadalje, iako je on veoma zdrav, važna je raznolika prehrana. Stoga, za najbolje rezultate važno je unositi u organizam različite namirnice kako bi se opskrbili svim potrebnim nutrijentima.

Zajedno sa sojinim klicama, klice mungo graha namirnice su koje su dostupne cijele godine, te imaju veoma malo masti koja ne sadržava kolesterol. Oboje sadrže vitamine skupine B, uključujući tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu. Nadalje, dobri su kao i izvori prehrambenih vlakana i vegetarijanskih proteina. Soja sadrži 20 do 25 %biljnih bjelančevina, a mungo grah sadrži 22 %.

Uključivanje mung graha u prehranu budućih majki također može biti važan korak ka zdravoj trudnoći i zdravlju bebe. To je prije svega zbog visokog sadržaja folata. Folati, kao i folna kiselina, pomažu u zdravoj trudnoći jer su povezani sa sprečavanjem "urođenih mana poznatih kao oštećenja živčane cijevi."

Stoga, uvrstite ovu zdravu namirnicu u svoje jelovnike, možda vam se svidi naš recept.

Napišite osvrt
Tečaj €/kn:   7,53450