Pretraga
Filters

AZIJSKA I KINESKA JELA - specijalni umaci i namirnice

Dio recepata za kinesku i azijsku hranu u sebi navode posebne umake kao što su hoisin umak, umak od kamenica, riblji umak, tamari umak, teriyaki umak i sl. Osim što daju karakter i dubinu jelima,  svi se oni koriste umjesto soli. Hoisin umak koji se koristi kao marinada za pekinšku patku napravit ćete tako da izmiješate 4 žlice sojinog umaka, 2 žlice maslaca od kikirikija, 1 žlicu meda, te malo češnjaka, papra i chilija u prahu. Za teriyaki umak potrebno je izmiješati žlicu smeđeg šećera, žlicu sojinog umaka, malo mljevenog đumbira i češnjaka, te čajnu žličicu sezamovog ulja. Riblji umak je još jedna tipična azijska namirnica naročito popularna u nacionalnim kuhinjama Tajlanda, Vijetnama, Kambodže i Filipina. Dobiva se fermentacijom ribe sa morskom soli. Osim što se dodaje u jela za vrijeme kuhanja, riblji umak se koristi i za spravljanje raznih umaka za umakanje račića, piletine ili svinjetine.

Dugo sam bio nezadovoljan situacijom u našim trgovinama i na našim tržnicama što se tiče raznolikosti dostupnih azijskih proizvoda, ljutio sam se kada su mi neke namirnice bile rijetko ili teško dostupne. Zbog toga sam recepte morao ponekad modificirati ili čak potpuno odbaciti Zbog promjene, ne bih dobio autentičan okus i često bih se razočarao. Jedna od tih namirnica su svakako gljive i to crne kineske gljive, zlatne gljive i shitake gljive.

I dok se shiitake gljive mogu pronaći u većini supermarketa s crnim i zlatnim gljivama je druga priča. Upravo te gljive su nezamjenjivog bogatog okusa i već male količine čine ogromnu razliku u nekom jelu. Kod nas ih možete nabaviti u sušenom obliku, još jače arome i koncentracije okusa. Izvrsne su za pripremu juha i kao dodaci u stir-fryjevima. Poseban okus tvom jelu daju shitake. U ponudi su još četiri vrste gljiva koje su neizostevne u popularnjm azijskim jelima.

Skupinu namirnica koja je u našoj kuhinji poprilično zanemarena čine i različite klice. Bogate vitaminima i mineralima, klice čine izvrstan dodatak jelima. Možete ih jesti začinjene na salatu, ubaciti u sendvič ili ubaciti u wok s ostalim povrćem. Ako imate volje i želje, možete ih poprilično jednostavno uzgojiti i sami. Dovoljno je namočiti željene mahunarke ili žitarice jedan dan i nakon toga ih svakoga dana ispirati svježom vodom. Zrna bi veoma brzo trebala proklijati. Dok čekate, poslužite se našim konzerviranim proizvodima.

Mnoga kineska jela pripravljaju se s bambusovim mladicama. U našem shopu se mogu kupiti konzervirane, tanko narezane na štapiće ili ploškice.

I za kraj evo još nekoliko ideja što učiniti ako vam nedostaje neka namirnica. Kineski kupus može se zamijeniti bijelim kupusom, kineski špinat bok choi običnim svježim špinatom ili svježom blitvom, a vodeni kesteni kuhanim mladim krumpirom ili sad u sezoni našim kestenima.

Nadam se da su vam ovi savjeti bili korisni i da ćete uživati u kuhanju i hrani koju pripremate s nama uz naše recepte i s našim namirnicama.

Napišite osvrt
Tečaj €/kn:   7,53450